UGC-NET Solved Question in Library and Information Science-Library Society 21-30


University Grand Commission-National Eligibility Test/TNPSC
CBSC-NET-Library and Information Science

Study Materials from Library Society

21.How many Functions in Reference of service
A.The supervision and The information
B.The Guidance function and The Instruction function
C.The Bibliographic function and Appraisal function
D.All of the above

22.How many Reference type in Reference Services
A.Readers Guidance,
B.Ready references
C.Referral service
D.All of the Above

23.Abstract Bulletins form of current titles
A.Multidisciplinary Services
B.Discipline Based Services
C.A and B both
D. None of the above

24.Which year Selective Dissemination Service set.forth by H.P.Luhn in
A.1958
B.1959
C.1960
D.1963

25.Literal Translations means
A.Without changing the Literary Meaning
B.With Changing the Literacy meaning
C.A and B both
D.None of these Above

26.The word reprography was first used in
A.1953
B.1954
C.1955
D.1956

27.Who is petrographer?
A.Typographer on Animal Skin
B.Typographer on Rock
C.Draw Painting in Caves
D.None of the Above

28. Dissemination of Information Means
A. Collecting of Information
B. Organising of Information
C. Packeging of Information
D. All of the Above

29.Education Aims Means?
A.Imparting of knowledge and Skills
B.Imparting of vocational skills
C. A and B
D.All of the Above

30.Which Library play a mainly contributory role in Education of Working Groups?
A. Academic Libraries
B.Public Libraries (It should stock books relevant to the needs of people engaged in different vocations in its area)
C. Special Libraries
D.All of the above

Answers
21.D
22.D
23.C
24.A
25.A
26.B
27.B
28.D
29.D
30B


EmoticonEmoticon